SCULPTUREPODS / SONATA LEPAITE
SCULPTUREPODS / SONATA LEPAITE
Kunsteducatieve projecten

PeuterAtelier

Utrecht, NL, Atelier in de Wolken bij de Kleinkunst BSO in de Wolken, 2017

http://www.bsoindewolken.nl/atelier-in-de-wolken
 

  

 

 International summer semester seminar

Kaunas, LT, Vytautas Magnus University, June 2012 

My lecture presents and discusses art movements like, dadaism, neodadaism, new realism, abstract expresionism, happenings/actions, performance art, land art, arte povera and focusses on ‘social relevance and committment’ of  representatives and their reflections.

My workshop Art Studios: Social research thru visual practice (visualizing and materializing your existential and spiritual footprint) Beroepskunstenaar In de Klas

Uit MOCCA (het expertisenetwerk voor cultuureducatie in Amsterdam) ambachtengids 2011

Mijn projecten ontwikkel ik vanuit mijn passie voor het werken met papier. Ik doe dit als beeldhouwer en Beroepskunstenaar In de Klas. Ook heb ik onderwijsbevoegdheid in het primair onderwijs en handvaardigheid. Ik wil kinderen laten ervaren hoe verandering (transformatie) van het materiaal een essentieel onderdeel in een kunstenaarschap is. Om van iets heel gewoons iets bijzonders te kunnen maken. Mijn missie is kinderen laten beleven hoe eenvoudige, ’arme’ oorspronkelijke materialen te hergebruiken en te transformeren tot nieuwe verschijningsvormen.

 

BELEVEN MET KRANTEN EN PULP voor primair onderwijs vanaf groep 4

doelen

• Kinderen op een speelse en verrassende manier meenemen in de belevingswereld van gerecyclede kranten.
• Kinderen leren van onbruikbaar materiaal een eigen basismateriaal (papierpulp) voor te bereiden. 
• Ze leren om oud papier helemaal te transformeren door het te scheuren, te bevochtigen, te kneden, een of meerdere kleurpigmenten eraan toe te voegen.
• Vervolgens zoeken de kinderen al voelend naar een eenvoudige vorm (steen, letter, dier of waar leerlingen zelf opkomen).

beschrijving van het project

In het begin van mijn lessencyclus nodig ik kinderen uit om aan een happening (een spectaculaire, spontaan lijkende maar vooraf bedachte, gebeurtenis) mee te doen. Hiervoor gebruik ik een zelfgemaakte krantenponcho. Een aantal instructies geef ik in mijn eigen moedertaal (Litouws). Uit ervaring weet ik dat kinderen deze gebeurtenis als speels, spannend en boeiend ervaren. Vervolgens laat ik ze een bijzonder en soortgelijk werkproces doormaken/beleven, vergelijkbaar met het mijne als ik aan het werk ben. Van gebruikte kranten maken ze eigen basismateriaal en leren om oud papier te transformeren.

 

KRANT-PONCHO voor primair onderwijs groep 1-3

doelen

• Kinderen laten op een andere manier kijken naar wat ze al kennen (kranten, beeldinformatie)
• Ze op een speelse en verrassende manier meenemen in de belevingswereld van kranten
• Samenwerken

beschrijving van het project

Ik begin met een korte theatrale demonstratie van een krantenponcho op me zelf.  Omdat ze nog niet kunnen lezen, maar wel bekend zijn met het fenomeen ‘krant’, laat ik ze visueel een krantenponcho vergelijken met een ander poncho van onbeschreven papier. Op de onbeschreven poncho gaan ze samen aan het werk en maken tekeningen. Het eindresultaat is een ‘klas-krant-poncho’ en/of een kleine poncho voor zichzelf. Deze drager presenteert en geeft informatie over de wereld van de kinderen die in een groep zitten. Deze reuzenkrant kunnen ze ook zelf ‘lezen’ en alles wat erop staat aan anderen voorlezen.