SCULPTUREPODS / SONATA LEPAITE
SCULPTUREPODS / SONATA LEPAITE
Mons Oculus (Mandorla - Vesica Piscis)

'NKvB Natuurlijk'    12 May - 19 September 2013    Het Amsterdamse Bos    Amsterdam NL

Mons Oculus was een tijdelijke sanctuarium voor de Aardgodin Gaia tijdens een beeldenroute van 12 geselecteerde leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers op verzoek van de directie van het Amsterdamse Bos. Mons Oculus vormt een kompas, gemaakt van aarde, zand-leemmengsel en houtsnippers. Ontwerp en uitvoering zijn in samenwerking met WieCheRink. 

Deze foto’s geven een impressie van het ‘work in progress’.                                                                                        

‘Mons Oculus’ (Mandorla / Vesica Piscis) 1:2 schaalmodel

De oogheuvel is een mandorla en vormt de poort naar de ‘binnenwereld’. De heuvel ligt in de oost-west as van een kompas dat zowel de equinox als de solstice benadrukt. Het werk is een geschenk en eerbetoon aan Gaia en als zodanig een spirituele katalysator voor de viering van zowel de lente- en herfst-equinox als de zomer- en winter-solstice of zonnewende.

De lengte as van ‘Mons Oculus’ ligt precies is de oost – west as. Tijdens de herfst Equinox is de aarde niet naar de zon, noch van de zon af gekanteld. Dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang.
De breedte as van ‘Mons Oculus’ ligt in de zuid – noord as. Tijdens de zomer Solstice bereikt de zon haar hoogste punt in de lucht boven de horizon en beleven we de langste dag.

De maten van dit schaalmodel en de cirkels zijn als volgt:

Lengte                            = 310cm
Breedte                          = 180cm
Hoogte                           =   90cm
Diameter buitencirkel     = 540cm
Diameter binnencirkel    = 360cm
Diameter oog                 =   60cm

In de buiten cirkel staan (4x4) palen met een gele top, terwijl op de punten waar de assen de cirkel snijden zijn ze op de Equinox (2x3) blauw en de Solstice (2x3) rood.

‘Mons Oculus’ is gemaakt van aarde en ingezaaid met snelgroeiend gras. De buitencirkel dik bedekt met houtsnippers, de binnencirkel met gralux. Het oog bestaat uit 2 halve bollen behandeld met kleurcoating en gevuld met hemelwater.

Dit schaalmodel is gerealiseerd in samenwerking met medewerkers van het Amsterdamse Bos en gemaakt van door hen beschikbaar gestelde materialen, terwijl het oog door de kunstenaars is geassembleerd.

Mandorla

Mandorla is een amandelvormige figuur, waarin vaak een heilige wordt afgebeeld. "Mandorla" is het Italiaanse woord voor amandel. De mandorla is ontstaan door twee cirkelsegmenten die een amandelvormige figuur vormen. Het symboliseert het samenkomen van twee tegengestelde werelden. Dit eeuwen oude symbool verschijnt overal op de wereld in de meest uiteenlopende culturen via afbeeldingen en mythologie. Neolithische tekeningen van deze vorm verbeelden het mysterieuze vrouwelijke aspect van leven geven. De poort tussen het geesten-rijk en het materie-rijk waardoor alle leven passeert in onze wereld.


Vesica Piscis

VP is een ander woord voor de Yoni van de Godin en symboliseert interactie en onderlinge afhankelijkheid van tegengestelde werelden en krachten.
 


Yoni

Yoni (bron of schoot) stamt uit een cultuur en religie waarin de vrouw werd geacht en geeerd als de belichaming van goddelijke energie en waar de vrouwelijke genitalien worden gezien en beleefd als een heilIg symbool van de Grote Godin, Moeder Aarde. Vanaf het moment dat onze prehistorische voorouders kunst en religie begonnen te praktiseren, heeft de mensheid de kosmische scheppingskracht van leven en dood, beschouwd en symbolisch verbeeld via menselijke genitalia. Vruchtbaarheid cultus toegespitst op phallus verering is uitgebreid gedocumenteerd, maar ouder, voorafgaand en nog meer indringend is de cultus van de Grote Godin en haar vulva.

 

 


© 2013 Lepaite & WieCheRink Amsterdam NL
sculpturepods.com        sitespecificworks.com